Treba stvoriti globalne rezerve hrane

Bez autora
Mar 30 2010

Treba stvoriti sistem globalnih rezervi useva kako bi se izbegla hirovitost cena poljoprivrednih proizvoda, smanjile špekulacije i izbegle krize na svetskom tržištu hrane, smatraju nemački i francuski stručnjaci. Centralizovane globalne zalihe donele bi mir i spokoj na svetsko tržište hrane. Svetska situacija s hranom nije ništa bezbednija danas nego što je bila pre tri godine, kada su cene prehrambenih proizvoda počele da "divljaju". Globalne rezerve otežale bi manipulacije na svetskom tržištu hrane. Sistem za stabilizaciju tržišta hrane trebalo bi da se sastoji od tri dela. Prvi bi činile fizičke zalihe hrane, kojima bi upravljao Svetski program za hranu (WFP). One bi omogućile ovoj agenciji UN da brže reaguje na humanitarne krize širom sveta. Drugi segment činile bi posebne zalihe, koje bi iz državnih rezervi izdvajale vlade pojedinačnih zemalja.

Treba stvoriti globalne rezerve hraneTreba stvoriti sistem globalnih rezervi useva kako bi se izbegla hirovitost cena poljoprivrednih proizvoda, smanjile špekulacije i izbegle krize na svetskom tržištu hrane, smatraju nemački i francuski stručnjaci.

Kako je kazao direktor nemačkog Centra za istraživanje razvoja Joahim fon Braun, centralizovane globalne zalihe donele bi mir i spokoj na svetsko tržište hrane.

- Svetska situacija s hranom nije ništa bezbednija danas nego što je bila pre tri godine, kada su cene prehrambenih proizvoda počele da "divljaju" - kazao je on.

Šef francuskog Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja Marijom Giju takođe je ocenio da bi globalne rezerve otežale manipulacije na svetskom tržištu hrane.

Sistem za stabilizaciju tržišta hrane trebalo bi, prema oceni fon Brauna, da se sastoji od tri dela. Prvi bi činile fizičke zalihe hrane, kojima bi upravljao Svetski program za hranu (WFP). One bi omogućile ovoj agenciji UN da brže reaguje na humanitarne krize širom sveta.

Drugi segment činile bi posebne zalihe, koje bi iz državnih rezervi izdvajale vlade pojedinačnih zemalja.

U slučaju velikog skoka cena hrana na međunarodnom tržištu, mogla bi da se donese odluka, kao što to danas na sektoru energetike čini Međunarodna agencija za energiju, da se deo hrane s pomenutih zaliha pusti na tržište.

Treći segment bi bio virtualni finansijski fond, koji bi ometao špekulantske poslove uzimajući učešće u trgovanju na terminskom tržištu hrane, jer se pokazalo da su špekulacije igrale značajnu ulogu u velikom poskupljenju hrane na svetskom tržištu tokom 2007. i 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik